Dupa entuziasmul initial am acum o problema cu felul in care evolueaza NR (am tot asteptat dar ma vad obligat sa fiu consecvent…).

In loc de o miscare ampla care, in functie de succes si necesitate, sa functioneze ca o baza pt un partid cu adevarat nou/democratic/european (o perspectiva de 2-6 ani) avem acum un proiect pt un nou partid (acum si imediat). Atit si nimic mai mult.
A fost demarata o colectare de semnaturi dar nu exista inca un program de ideii care sa fie suficient de concrete pt a putea deveni politici.  Exista doar niste texte care sugereaza ca virfurile NR sint mai degraba ancorate intr-un fel de romantism antic decit in realitatea romaneasca actuala sau imediata. Exista o perspectiva/orizont de sec XIX si o retorica demna de razboiul rece.  Razboiul cu socialismul s-a terminat….Socialismul a pierdut. Romania are probleme mai acute si mai concrete.

In loc de o selectie/decantare/promovarea  a unei noi generatii de lideri/politicieni avem deja o ierarhie bine stabilita si rigida desi exista un potential enorm daca ar fi sa judec dupa interviurile si dialogurile de pe situl NR…

In loc de o „noua republica” adica de o schimbare radicala fara o revolutie avem , iarasi, un club de admiratie reciproca de 1000 de membri (care de 2-3 luni nu mai creste)?

Aproape ca ma intreb daca  nu cumva scopul este compromiterea ideii de participare  „la firul ierbii”... ;-(

Concluzia:o ocazie uriasa a fost irosita;o abordare cu un potential imens a fost compromisa.
Dar…nu incape nicio indoiala:potentialul pt o noua republica e confirmat.  DA, avem o groza de europeni in hibernare dar dilema ramine, ca si pina acum,  gasirea unei strategii de organizare.

Reclame