Netroots este un termen împrumutat din SUA si descrie activismul civic si politic organizat prin bloguri sau alte medii cum ar fi wiki sau reţele sociale. Termenul este o combinaţie între Internet şi grassroots, pentru a reflecta inovatiile tehnologice care deosebesc netroots de alte forme de participare civica si politică.
Sensul termenului se suprapune cu cel al teremenilor de e-democratie si democratie participatorie care sunt mai cunoscute, mai bine definite şi mai acceptate.
Susţinatorii scot in evidenţă faptul ca netroots tind se se organizeze plat, descentralizat si fară ierarhii.
Fenomenului netroots ii este atribuit un numar de victorii in diferite alegeri in SUA in ultimii 5-6 ani.
Se poate citi mai mult aici:Netroots (engleza) 

De ce e necesar?
Complicitatea/indiferenta/decuplarea elite-mass-media, dar si structura actuala a partidelor politice(un virf de citeva mii de persoane), exclude marea majoritate a cetatenilor de la a participa la sau influenta evolutia politica a tarii sau/si propriul destin. Dar nu e vorba doar de atit:avem inca povara trecutului, s-au pierdut 20 de ani, situatia este extrem serioasa in prezent, nu exista nicio viziune pentru viitorul apropiat. 
Incotro Romanie?  Viitorul este cel care conteaza. Pentru viitor trebuie sa ne asumam si noi o parte din responsabilitate. O schimbare se va produce doar cind fortam elitele sa tina cont de majoritate, doar cind  ne impun prezenta si punctele de vedere,  doar cind se ajunge la anumite standarde de responsabilitate politica…dar si de responsabilitate cetateneasca. Trebuie vorbit/actionat solidar, cu o singura voce, trebuie iesit din izolare, trebuie sa facem ceva impreuna. 

De ce tocmai netroots? 
Netroots
ofera un model usor de inteles si urmat pentru a iesi din izolare si incepe o colaborare in jurul acelor probleme importante asupra carora, cei mai multi dintre noi, putem cadea de comun acord.
Modelul exista deja, este folosit, are resultate vizibile si masurabile. Avem o masa critica, avem tehnologia, avem datoria/interesul.
Netroots foloseste Internetul ca mijloc de comunicare, organizare, informare, campanie. Folosirea Internetului la noi nu se deosebeste semnificativ de celelate tari europene. 

Sintem capabili?
Tehnic vorbind avem toate conditiile necesare.
Luati ca indivizi sintem tot atit de capabili ca si restul lumii-si ar trebui sa fim chiar mai motivati . Lipseste doar o anumita experienta in organizare si colaborare. E o lipsa pe care noi romanii o avem, dar care poate fi usor compensata daca exista un model usor de urmat. Organizarea si colaborarea sint esentiale pentru societati in criza. 

Sintem responsabili?
DA.
Sintem constienti ca avem probleme si ca e timpul sa facem ceva. Sa facem NOI ceva. Nu e vorba de un moft aici sau de ceva abstract sau chiar politic-e vorba de noi. Nu mai asteptam ca altii s-o faca. Sintem gata sa ne asumam responsabilitatea. Exista sute de bloguri si comentarii cu aceleasi nemultumiri si intrebari:cum putem sa schimbam lucrurile? 

Ce inseamna netroots concret? Ce facem noi?
Adeziune prin participare. Participare la o initiativa individuala sau de grup. O petitie de exemplu, sau o scrisoare deschisa, stringeri de semnaturi, mesaje directe catre diferiti politicieni etc etc etc. Dar mai ales opinei. Orice e posibil sau mai tot ce am vrea sa facem dar nu am indraznit sau putut de unii singuri. Vor urma citeva exemple  mai concrete.
Este nevoie si de un portal sau un super blog care sa adune intr-un loc cele mai bune si mai semnificative articole din blogurile individuale. Care bloguri ramin, si sint scrise si intretinute, ca si pina acum.
In cel mai rau caz ajunge cu o lista de adrese de mail. Cind cineva are o idee sau o initiativa o trimite si la ceilalti. Cei care sint de acord participa la initiativa/activitate etc  dupa propriiile puteri/convingeri. 

Argumentul pro cel mai convingator?
Netroots este un model de organizare deja existent
si usor de inteles si asta este destul de mult dat find Romania. 

Ce se poate citi mai departe
Urmeaza o lista cu citeva carti cu si despre netroots (nu va speriati de titluri  e doar marketing): 

E timpul sa facem ceva impreuna. Nu exista o alta alternativa. 

Viziune
Constituirea unei largi comunitatati progresiste, dupa modelul netroots, formata din romani (si nu doar) de absolut toate felurile care vor sa lucreze/colaboreaza/coopereaza impreuna, prin intermediul Internetului, pentru a ajuta si a face sigur ca Romania devine, pe cit de repede posibil, o tara europeana prospera, un stat de drept, o tara de care noi toti sa fim mindri. (ca o reactie/in contrast la trecut si la realitatea ultimilor 20 de ani). 

Misiunea
Misiunea este sa mobilizeze si sa antreneze majoritatea ”tacuta” a “internautilor” din Romania, s-o faca sa-si inteleag propria putere si valoare, propriul rol si propria responsabilitate. 

Strategia
Strategia comunitatii este sa initieze-sau sa asiste- actiuni (dar si organizatii sau persoane) considerate positive pentru marea majoritate a romanilor si pentru Romania. Valoare si amploare initiativelor este data de adeziunea sustinatorilor. Sa informeze, discute si sa influenteze probleme si realitati curente 

Comunitatea ofera o platforma de comunicare (site, portal) pe Internet ca un singur punct de intrare pentru toate initiativele si actiunile provenite de la comunitate.
Prin site vor fi publicate stiri, articole, analize, rapoarte, informatii, petitii, blogurii, discutii, campanii, mesaje de grup, scrisori deschise, statistica, luari de pozitie.
Initiative cu structura si campanii proprii sint incurajate dar… este important ca ele sa ramina sub aceiasi umbrela pentru a fi cunoscute si sprijinite de toti cei care doresc. 

Disclaimer
Comunitatea nu este o organizatie sau partid, este independenta ideologic, nu are o conducere propriu-zisa ci doar un set de reguli directoare modificabile la cerere 

“If you want to be important, recognized, or great, that is wonderful. But recognize that he who is greatest among you shall be your servant.
That means everybody can be great, because everybody can serve. That is the new definition of greatness. You don’t have to have a college degree, or know Einstein’s theory of relativity, you don’t have to have your subject match your verb, you just have to agree to serve…You only need a heart full of grace, and a soul generated by love, and you can be that servant” 

 

38 răspunsuri to “Netroots”

 1. Ioan Says:

  Ideile sunt interesante insa nu prea inteleg tehnic si mai ales practic in ce fel se realizeaza polarizarea;
  Este vorba de un soft mai special, de un angajament a unui grup de oameni care sa faca o triere a ideilor si initiativelor sau pur si sumplu o adunatura de bloguri ?

 2. Tio Says:

  Exista citeva platforme soft dar depinde de amploare. Dar si un blog colectiv ajunge pentru inceput…care are aduna laolalta cele mai bune articole…
  Polarizare prin adeziune si participare. Subiectele, proiectele si importanta lor fac trierea nu oamenii.

 3. ioan Says:

  #

  Tio,
  Am facut eforturi sa inteleg care este mecanismul netroot. Din tot ce ai scris tu am priceput la ce foloseste, am priceput ca este o reteta de succes dar tot nu am priceput care este acel catalizator minune care face ca oamenii sa formeze o retea si sa comunice intre ei in functie de afinitatile pe care le are fiecare.
  Am inteles ca in cazul campaniei Obama care a folosit cu succes fenomenul au existat mai multe persoane (animatori) care din umbra conduceau.
  miscarea. Si am mai inteles ca s-a investit destul de mult atat in organizare cat si in comunicare; Este adevarat ca a existat si un retur al investitiei deoarece reteaua formata a reusit sa colecteze importante fonduri pt campanie.
  Poate tu ai citit mai mult despre minunea netroots si poti sa ma luminezi si pe mine 🙂

  In schimb despre grassroots am gasit un text fain:
  C’est par une simple idée que tout commence, l’idée selon laquelle les choses pourraient être différentes. Puis on en arrive à penser que les choses DOIVENT changer. On assiste ainsi à la naissance d’un mouvement communautaire, populaire et libertaire, un mouvement qui exige de l’espace et de l’attention, qui exerce des pressions et entend influencer le cours des événements. C’est ainsi que les mouvements populaires qui sont apparus dans les années 60 et 70 continuent à marquer l’histoire de l’Europe.
  (extras dintr-un comentariu despre un documentar intitulat grassroots distribuit de eurovision)

 4. ioan Says:

  Pentru cei care nu sunt francofoni fac si traducerea:
  Totul a inceput printr-o simpla idee; ideea conform careia lucrurile ar putea fi diferite (fata de ceea ce sunt). Apoi, se ajunge ca oamenii sa gandeasca (sa isi imagineze ca lucrurile TREBUIE sa se schimbe.
  Asistam astfel la nasterea unei miscari comunitare, populare si libertare, o miscare care impune in spatiu si in atentia oamenilor, care exercita presiuni si intelege sa influenteze evenimentele.
  Astfel, miscarile populare aparute in anii 60 70 continua sa marcheze istoria Europei.

 5. Ioan Says:

  Am urmarit discutiile care le-ai purtat pe hotnews si pe RTV pe acest subiect;
  http://forum.realitatea.net/showthread.php?t=26722
  Fara suparare dar trebuie sa iti spun ca ai abordat problema intr-un mod care iti dadeau putine sanse de izbanda; ma explic: ai propus ideea unei solutii cu promisiunea ca „este de succes”; ai explicat avantajele si ai adus argumente pro; in schimb nu ai dat nici o explicatie in ce consta solutia, care sunt mecanismele care fac succesul acestui fenomen; Mau multi forumisiti au pus aceleasi intrebariar tu i-ai trimis la documentatii laborioase in lb. engleza; cred ca esti de acord cu mine ca greu vei gasi forumisti (care de obicei intra pe forum la taclale) care sa sacrifice zile intregi ca sa se documenteze si apoi alte zile sa incerce sa construiasca ceva;
  Altfel spus, trebuie sa iti asumi intreaga responsabilitate pentru nereusita demersului intreprins; ma rog, vorbesc de ce s-a petrecut pana in prezent.

 6. Tio Says:

  Scuze Ioan dar am fost plecat citeva zile…dar am avut sansa sa asistat la o sedinta a Parlamentului britanic. E liber pentru toata lumea si e o experienta pe care o recomand tuturor 😉

  De acord cu critica ta dar sint doar un amator-in cel mai bun caz-si nu a fost niciodata intentia mea sa motivez lumea.
  Presupun doar ca motivatia si interesul trebuie sa vina de la ei. Si ca sint interesati sa participe, sa fie reprezentati ca le pasa de ei acum si in viitor.
  Respunderea pentru motivatie apartine tuturor.

 7. Tio Says:

  Nu este nimeni care conduce din umbra etc etc. Agenda este dictata de realitatea imediata.In State ca si la noi.
  Iata de exemplu citeva prioritati imediate:
  -raportul pe Justitie
  -noua Constitutie
  -alegeri pentru Presedinte
  -alegeri pentru Parlamentul European

  Daca exista oameni care gasesc ca macar unul dintre subiecte este suficient de interesant atunci vor participa/contribui asa cum gasesc ca e mai eficient…
  Vor fi articole, bloguri, discutii, scrisori etc.
  Nou ar fi faptul ce se face mai organizat si mai eficient.

 8. ioan Says:

  L-am abordat pe Victor Kapra (specialist in comunicatie web) cu privire la netroots si iata ce mi-a raspuns

  Întrebare ioan

  Fenomenul netroots a inceput sa faca furori in state; atat societatea civila cat si politicienii l-au adoptat; Obama a fost unul dintre marii beneficiari ai acestui tip de comunicare. Grassroots a fost fenomenul premergator care a adus evolutii importante in organizarea sociala din Europa.
  Care este parerea dumneavoastra despre acest fenomen ?
  Ce sanse avem noi romanii sa il integram in modul nostru de comunicare si de organizare pentru a schimba in bine lucrurile din tara ?
  Multumesc

  Victor Kapra

  Fenomenul Obama pe net este uimitor si trebuie studiat temeinic, indiferent de zona in care activam in online. De exemplu, aseara am descoperit ca pe site-ul de campanie exista chiar si sectiune a comunitatiide romani-americani, desi romanii nu sunt foarte vizibili ca grup etnic in SUA.
  Revenind in Romania, trebuie remarcat faptul ca politicienii autohtoni sunt destul de activi in zona blogging-ului. Au vazut eficienta, faptul ca un post pe blog este mult mai convingator decat un comunicat al biroului de presa. La urmatoarele alegeri, campaniile online vor fi puternice: nu costa mult, mesajele se raspandesc repede, se poate culege un feed-back interesant din masa votantilor.
  Cum putem folosi noi, oamenii de rand, internetul pentru a imbunatati un pic mediul acesta nu tocmai sanatos in care traim? Tine de imaginatia fiecaruia. Internetul este cel mai ieftin si accesibil „mijloc de productie” creat vreodata si depinde doar de noi sa reusim lucruri extraordinare.

 9. Ioan Says:

  Ori ca eu sunt prea pretentios ori ca esista ceva care nu sesizez in asazisul fenomen netroots;
  Actualmente comunicatia netroots se bazeaza pe bloguri si forumuri; insa acestea nu reusesc sa creeze decat un liant intre oameni care formeaza comunitati restranse. Pentru a dezvolta o miscare care intr-adevar sa fie cpabila sa schimbe lucrurile este nevoie de o comunicare intergrupuri (le-as numi bisericute); trebuie ceva care creaza liantul pentru o masa mult mai mare (masa critica)
  De asemenea pentru a crea miscarea este nevoie de o anumita convergenta de idei (idealuri) care de asemenea trebuie insuflata printr-un anumit procedeu.
  Ma intreb cum se realizeaza acest lucru ?
  Care este factorul determinant care sa insufle acest spirit ?

 10. Tio Says:

  Superblogurile din State functioneaza ca un hub pentru indivizi si „bisericute” cu procupari similare (cu milioane de vizitatori). Sparg izolarea si devin un magnet, un canal, o voce.

  Dar initiatorii nu sint amatori ar putea sigur lucra intr-o redactie de ziar (eu nu;de asta m-am rezumat la popularizare)
  Idei? Tot ce ar fi necesar pentru a ajuta situatia din Ro.
  Vor fi ideii, propuneri, initiative. Participarea si interesul celorlalti determina meritele lor.
  Factorul determinant? Acelasi care ne tine pe noi in priza 😉

  Dar „daily kos” si asemanator au fost lansate si au adunat in jur o echipa serioasa si motivata. Initial totul a evoluat in jurul nemultumirii ca democratii nu erau in stare sa se masoare cu republicanii in alegeri.

 11. Ioan Says:

  Exemplele care le prezinti reprezinta miscari generate de activisti politici cu vechi state in activism; au schimbat doar metoda de lucru; au adus inovatii in sistemul lor de comunicare profitand de posibilitatile care le furnizeaza netul si au reusit sa obtina un avantaj strategic.
  Activistii politici din Romania (finantati intr-un fel sau altul de la buget sau din mici avantaje pe care le confera puterea politica) ar fi si ele capabile sa genereze o astfel de miscare in batalia (circul) interpartinic. Nu stiu daca in „politica” romaneasca exista o miza cu adevarat politica sau daca exista mai degraba circ public si interese rezolvate pe sub masa.
  Oricum cetatenii platitori de taxe si impozite spectatori ai circului politico mediatic sunt pana la urma victime ale ticalosiei, lacomiei si incompetentei asazisilor „politicieni”
  Societatea civila functionala, care in mod normal,intr-o democratie sanatoasa, este un actor principal, in Romania ea este divizata, redusa la tacere si subordonata factorului politic care finanteaza institutii asa zis reprezentative (asociatii, fundatii, etc)
  Frustrarile aparute in societatea romaneasca necesita aparitia unor miscari care sa faca presiune asupra factorului politic. Chiar si pe net apar mici nuclee care polarizeaza cetateni; este vorba de forumuri sau bloguri unde se lanseaza dezbateri civice; (e adevarat, adesea ele sunt poluate de activistii „politici”)
  In aceste conditii se pune intrebarea cum sa poate reusi crearea acelui hub fara bani ? ….(cu bani si prostul stie 😉 )
  …si nu in ultimul rand cum sa pui o linie de demarcatie pentru a scapa de acesti factori perturbanti (poluatori) ?

 12. Tio Says:

  Asa e Ioan.
  Deci avem o clasa politica ineficienta care intretine circul unor aparente si o soc. civila absenta sau „profesionalizata” (am mai scris despre soc.civila) Sa uitam de politica…rezultatele vorbesc de la sine. Ce ramine de facut? Care e urmatorul pas daca exista citeva mii care gindesc la fel?
  Macar unii ar trebuie sa-si permita si sa vrea sa cheluiasca si niste bani. Nu cred ca e nevoie de mai mult de citeva 500-1500 de euro(? platforma+hosting)
  Dar se pot face destule si fara bani mai ales in faza initiala pina cind exista certitudinea unei adeziuni suficiente.

  Pe sabotori ii ignori si pe cei seriosi ii promovezi (cu blogurile si articolele lor recomandate)
  Trebuie vazute lucrurile pozitiv, trebuie gindit altfel… exista o expresie care imi place si se potriveste aici:
  „You must be the change you want to see in the world.”
  Mahatma Gandhi

 13. noradamian Says:

  Tio,
  salut!
  Ma bucur de tot ce spui. Interesant şi util.
  Go on.
  🙂

 14. ioan Says:

  O platforma este fezabila si cu bani putini; hostingul nu costa nu stiu ce si nici softurile de calitate nu sunt prea scumpe; exista si softurile libere care sunt gratuite;
  Costurile intervin insa la faza de functionare, intretinere; sunt lucruri care trebuiesc facute de profesionisti; …..este greu sa gasesti voluntari (benevoli) pe unele domenii care cer competente specializate.
  Totusi, am convingerea ca exista posibilitatea dezvoltarii unui sistem care sa functioneze ca un cluster informatic (se servere). Liderii de opinie sunt pe post de servere independente, energia care ii alimenteaza provine din combinarea sentimentelor de frustrare si credinta intr-o lume mai buna, internetul reprezinta legatura fizica intre elementele clusterului iar softul care da impulsurile si le face sa functioneze impreuna trebuie gandit; cred ca aici este cheia.

 15. Tio Says:

  Cam asa vad si eu lucrurile Ioan. Potentialul e mai important decit eventualele probleme.
  E nevoie de un impuls initial, o strategie si nimic nu e imposibil.
  Cred ca trebuie pornit de pe o pozitie mai modesta si mers mai departe cu ceva mai ambitios-si mai scump- doar dupa ce exista suficenta adeziune.

 16. Ioan Says:

  Despre platforma;
  Cred ca platforma ar avea rolul de informare si de recensare a ideilor valoroase din punct de vedere civic; ar fi de dorit ca romanii din strainatate sa informeze romanii din tara prin articole despre structura societatii civile, asociatiile active, initiativele si actiunile civice din tarile unde ei traiesc.
  Apoi, ar fi de dorit sa se recenseze blogurile scrise de romani si care au o atitudine civica.
  Dupa aceasta trebuie realizat liantul (catalizatorul) care sa duca la o intensa intercomunicare si colaborare intre blogheri

 17. Tio Says:

  Nu cred ca ar trebui sa se faca diferenta tara- strainatate. Tocmai asta e „frumusetea” tehnologiei. Dar se poate tine un „country report” si populariza „cum faca altii intr-o situatie similara”.
  Am vazut ca se folosesc invitatii(persoane) si recomandari(articole) pentru a promova si mentine o directie.

 18. Ioan Says:

  nu ma gandeam la „a face diferenta”; mai degraba informare: „in tara cutare, lucrurile se petrec astfel”. In fiecare tara exista lucruri bune de urmat lucruri din care romanii din tara pot sa se inspire. O valoare adaugata …nu-i asa ?

 19. ioan Says:

  ………este un termen împrumutat din SUA si care descrie activismul politic;
  O intrebare: Termenul este consacrat doar ctivismului politic ? As fi preferat sa fie vorba de activism civic care sa influienteze, sa „transforme” politicul;

  „structura actuala a partidelor politice(un virf de citeva mii de persoane) exclude marea majoritate a cetatenilor de la a participa sau influenta evolutia politica a tarii sau propriul destin.”
  Exista o decuplare si o complicitate in acelasi timp. Activistii politici din postcomunism sunt in continuare cei care impart bucatele; ei sunt cei care dispun de banul public si isi permit in cele mai multe cazuri sa il dirijeze in profitul lor. Fiind discretionari la bucate desigur ca au interes sa nu permita si altora sa participe.
  Pe de alta parte simpli cetateni sunt inca sub influienta culturii totalitare si accepta sa stea deoparte si sa carcoteze „fiecare in coltzul sau”
  Pe deasupra intervine in plus si factorul „lene”; fiecare isi spune: „de ce sa ma duc la vot? ” „de ce sa ma implic” „ma descurc cum pot si este bine asa”

  „Netroots ofera un model usor de inteles si urmat pentru a depasi izolarea si incepe o colaborare in jurul unui numar de probleme arzatoare asupra carora, cei mai multi dintre noi, putem cadea de comun acord.”

  Ei bine, daca e sa dau crezare calitatilor exceptionale ale netroots – ului, inseamna ca este ceva care imi scapa.
  Da, intr-adevar internetul aduce niste posibilitati de informare si intercomunicare formidabile.
  Exista forumuri, bloguri, site-uri tematice, meilingul viral, posibilitatea de a crea comunitati virtuale web 2.0, conlucrari online wiki etc. cu toate acestea niciuna dintre tehnologii nu este capabila sa creeeze o stare de spirit (entuziasm si pofta de actiune comuna) pentru realizarea unui deziderat comun.
  Se pare ca netroots reuseste acest lucru. Pana in prezent a reusit in politica si asta cred numai in situatii speciale (alegeri sau dezbateri publice lansate si pe alte suporturi media decat internet)
  Netroots nu face altceva decat sa amplifice efectul mediatic in realizarea unui eveniment.
  Ceea ce eu visez ca toti oamenii care doresc schimbarea (imbunatatirii) situatiei politice in Romania sa primeasca un imbold, o dorinta sa conlucreze intre ei astfel incat sa determine schimbarea.

 20. Tio Says:

  Nu e doar politic Ioan. E o formulare, sau traducere, nepotrivita din partea mea. Poate fi si civica.
  Si ai dreptate despre spirit. Netroots nu compenseaza pentru spirit ci doar usureaza contactele si actiunile in cazul in care spiritul exista. Eu continuii sa cred ca spirtul exista la mica minoritate (iar criza va mari numarul celor care inteleg ca valorile si politicul le influenteaza viata) si ca Internetul si netroots ii poate pune in contact …iar situati din RO de acord 😉

 21. Ioan Says:

  In definitiv, daca este sa analizam dupa cele intamplate in aprilie – mai 2007 cu ocazia suspendarii presedintelui putem spune ca si in RO s-a declansat o miscare netroots pentru sustinerea lui Basescu
  S-a creat acea stare de spirit (efervescenta) iar netul a fost folosit din plin in campanie

 22. Tio Says:

  Exact. O observatie corecta. Reactia la demitere a fost catalizatorul (a functionat si pentru noi doi)de care vorbesti tu. Dar a fost spontan, instinctiv, neorganizat, limitat.
  Probabil ca fenomenul ar trebui studiat mai atent….si concluziile folosite acum.
  Dar pe noi nu ne-a tras nimení de mina…a fost initiativa noastra sa participam, aderam, contribuim.


 23. […] tinut de cuvant. Azi insa am descoperit pe blogul lui Thor un post deosebit, scris de Tio, despre netroots , si site-ul http://www.netroots.ro ce se va dezvolta pe parcurs, cu participare colectiva. Ideea […]

 24. Mihail Says:

  Eu am inceput deja asta prin lumebuna.ro si voi continua prin oamenibuni.lumebuna.ro (under construction si looping now :D).

  Hai sa ne intalnim face to face sa discutam mai multe. Sper ca esti in Ro :D…daca esti in Bu si mai bine.

 25. Tio Says:

  Excelent Mihail, dai bataie si sa faci o treaba si mai buna decit mine. Te asigur de sprijinul meu. Mai greu cu face to face dar iti trimit un mail astazi mai tirziu.

 26. Mihail Says:

  Perfect. Tinem lagatura pe email atunci 🙂

 27. Flavian Says:

  Felicitari pentru initiativa.

  O sa avem nevoie de o colaborare si de astfel de proiecte intr-un viitor nu foarte indepartat. Cred ca in momentul de fata cea mai importanta problema a majoritatii este timpul necesar pentru un astfel de proiect.

  Consider un model de succes ceea ce a reusit sa faca Davos pe site-ul lui Chris Martenson. S-a cristalizat acolo o comunitate destul de inchegata cu viziune comuna, care discuta zilnic pe teme diverse.

  Pagina e destul de bine intretinuta de un administrator. Chris se ocupa de organizarea evenimentelor si prezentari, iar Davos e in charge cu lista zilnica de stiri si noutati, la care contribuie prin comentarii toata lumea. Fondurile necesare s-au obtinut prin subscriptii ale userilor interesati.

  Ar fi un model interesant, iar oamenii au incercat sa se tina deocamdata relativ departe de politica si religie, pentru evitarea conflictelor inerente.

  1. Tio Says:

   Conflictele se pot evita daca exista un minimum de lucruri/reguli/principii cu care toti sint de acord. Si prin a tolera diversitatea de opinii.
   Eu nu vad nicio problema cu o initiativa de tip netroots care e si partinica atita vreme cit e vorba de oameni obisnuiti si e de „jos in sus”.

 28. Golem Says:

  Exista deja o strategie bine pusa la punct de psihologul Sergiu Simion care a creat nucleul unei retele originale si al unui grup de actiune , dar aceste lucruri nu sunt cunoscute suficient in tara.

  http://aon-bibliotecababel.blogspot.com/

  http://www.universulromanesc.com/showthread.php?t=476

  http://sergiusimion.blogspot.com/2010/09/grupul-pentru-democratizarea-si-reforma.html

  1. Tio Says:

   Multumesc Golem 😉
   Incepusem sa cred, judecind dupa pasivitate si dezinteres, ca am nevoie eu de un psiholog…. 😉

   Sint aici daca cineva are nevoie de mine.

 29. Golem Says:

  Pasivitatea si dezinteresul sunt absolut normale pentru infernul social in care au fost aruncati romanii, dar asta nu vei auzi niciodata ( oare de ce ?! ) de la psihologii sau sociologii in care ai incredere si pe mana carora vrei sa sa te dai ( nu vorbesc de toti, biensure …). Fara suparare,aceasta este atitudinea clasica la noi toti : ” Am o idee, veniti ODATA la mine ! „. Acum, fara malitiozitate, problema nu este ca sa aiba cineva nevoie de dumneata ci… invers . Dar , desi ” unirea face puterea” sub pseudonime n-avem nici o sansa sa o facem si nici sa o obtinem, n-asa ?! Sanatate.

 30. Tio Says:

  OK… Idea nu-mi apartine si intentia mea a fost s-o popularizez, s-o fac cunoscuta si sa fie insusita de oricine doreste. Nu exista nimic in romana atunci in 08/09 si era ceva probat in practica.

  „Sint aici daca cineva are nevoie de mine.”
  Nici tu nu esti cine stie ce constructiv daca ma judeci deja. Comentariile de aici sint vechi si tu ai dat peste ele acum. Am vrut sa spun ca daca cineva e mai breaz decit mine sa treca pe aici si sa-mi spuna, sa conteze si pe mine.

 31. Golem Says:

  Ok, rezisti la abordarea „non-constructiva” dar care in nici un caz nu avea scopul de a te judeca. Pe de alta parte, diferenta intre spatiul virtual occidental si cel romanesc este uriasa si este inca una din explicatiile situatiei pe care o discutam si pe care o analizam fiecare din biroul nostru . Si atat. Numai bine.

 32. dimitrie adrian Says:

  Stimate Tio

  Sper sa gasiti interesante materialele publicate pe acest blog:

  http://sansapentruromania.wordpress.com/

  De asemenea, daca aveti placerea, va asteptam sa initiati discutii pe forum si sa transmiteti aceste informatii si altora care sunt interesati de promovarea schimbarii sociale.

  Respecte,
  adrian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s